Nykyään puhutaan paljon ilmastomuutoksista sekä siitä, mitä jokainen kotitalous voisi tehdä vähentääkseen luonnon kuormittumista. Yksi sellainen asia, johon melkein kaikki voivat vaikuttaa, on oman ruokahävikin tarkasteleminen. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Aloitetaan siitä, mitä on ruokahävikki.
Ruokahävikki on ruokaa, jota sinun pitää heittää pois. Onko sinulla kokemusta siitä, että ostit jotain erikoista ruokatarviketta, jota et sitten osannutkaan käyttää? Saatoit innostua ajatuksesta tehdä itse raakasuklaata, mutta kokeilit kerran ja suurin osa aineksista jäi käyttämättä. Saatoit ostaa tarjouksesta tuotteita, joita oli liikaa, ne pilaantuivat ja jäivät tarpeettomiksi. Keitit liikaa riisiä, eikä sinulla ollut lopulle käyttöä. Yksinkertaisuudessaan ruokahävikki on ruokaa, jota jouduit heittämään roskiin.
Kuinka ruokahävikkiä voisi vähentää? Ensimmäinen tärkeä asia on suunnitelmallisuus. Älä mene kauppaan nälkäisenä tai jos menet, koita ostaa maltillisesti ruokaa sillä ajatuksella, että haet myöhemmin lisää, jos on tarve. Suunnittele viikon ruoat etukäteen, jos voit ja pysyttele suunnitelmissa. Helppoja valmiita ruokalistoja löytyy paljon netistä, esimerkiksi Marttojen sivuilta https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/ruokalistat/viikon-ja-kolmen-viikon-ruokalista/ löytyy hyvä lista, josta voi halutessaan muokata omanlaisensa.
Jäikö sinulta teetä yli, jota ostit vierasvaraksi? Kenties teit liikaa ruokaa, jota ei voi pakastaa. Kysy naapurilta tai ystävältä, olisiko hänellä käyttöä kyseisille ruoille. Voit saada jatkossa jotain vastavuoroisesti takaisin ja ilahtua. Yksi vaihtoehto on lahjoittaa ruoka lemmikille, jos tutullasi on eläin, joka voi valmistamaasi ruokaa syödä.
Ruoanvalmistuksen jäämiä voi myös hyödyntää taitavasti rakentamalla niiden ympärille uusia aterioita. Saatoit esimerkiksi tehdä tortilloja, joiden jäämistä saat seuraavana päivänä loistavan ja maukkaan salaatin. Syntyisikö esimerkiksi kuivahtaneesta leivästä korppujauhoa tai kretonkeja salaattiin? Ruokahävikistä on tärkeä keskustella ruokahävikki koska se koskettaa meistä jokaista. Sukupolvet meitä ennen olivat erittäin luovia kehittelemään erilaisia ruokia edellisen päivien ruoista. Näistä ruoista kuuluisin on ehkä esimerkiksi Runebergin torttu, josta tarina kertoo emännän kehitelleen leivänmurusista ja kaapin pussinpohjista makoisan jälkiruoan. Luovuus onkin asia, jota voi käyttää loputtomasti miettiessään, mitä tekisi ruoantähteistä.