Miten ruoasta voi säästää? Miksi edes pitäisi? Joskus ruokakulujen laskeminen voi olla mielenkiintoinen ja yllättävä retki oman talouden tutkiskeluun. Ruokaan menee monilla kuukaudessa asunnon jälkeen eniten rahaa, mikä voi olla asia mitä ei ole tullut ennen pohdiskeltua. Joskus myös elämäntilanne voi olla sellainen, että kaikesta on pakko säästää, joko omasta halusta tai sitten yllättävien menojen takia. Joskus säästämisestä haluaa lisätietoa säästäminen
Joka tapauksessa välillä voi myös ilman erityistä syytä pitää viikkoja, jolloin keskittyy syömään mahdollisimman edullisesti. Tässä parhaat vinkit, kuinka säästää ruokakuluissa kotikokkailussa!
Satokausi
Mikä edes on satokausi? Satokaudella tarkoitetaan sitä tarjolla olevaa valikoimaa hedelmistä ja juureksista, jonka sesonki on parhaillaan käsillä. Eli tuotetta on tarjolla runsaasti, se on tuoretta ja sen kasvukausi on parhaimmillaan. Esimerkiksi uusi peruna on aluksi hyvin kallista sadon vasta ollessa valmistumassa ja sen hinta laskee silloin alimmilleen, kun sitä on eniten tarjolla. Miksi sitten suosia satokauden hedelmiä ja vihanneksia? Siksi, että tuoreuden lisäksi ne ovat myös edullisempia moneen muuhun tarjolla olevaan tuotteeseen verrattuna. Tarkkaile siis satokautta tarkasti, niin voit säästää tuntuvasti ruokakuluissa ja saat sen lisäksi parasta tuoretta vihannesta ja hedelmää pöytääsi. Lisää hyödyllistä tietoa satokausi
Peruna
Peruna on edullista ja mikä parasta, siitä on mahdollista tehdä aivan uskomattoman paljon eri ruokalajeja. Peruna on ruokaisaa ja täyttävää ja maistuu kaikille. Kun pidät huolen, että kaapissasi on aina runsaasti perunoita, saat pikaisesti tehtyä monenlaista ruokaa. Peruna sopii keittoihin, pataruokiin, herkutteluruokiin kuten lohkoperunoiksi sekä lisukkeeksi.
Pavut ja linssit
Pavut ja linssit ovat edullisia ja sisältävät runsaasti proteiinia. Ruoat, missä on proteiinia pitävät nälkää aivan eri tavalla. Mikäli vierastat papujen ja linssien makua, kokeile lisätä niihin runsaasti mausteita. Esimerkiksi chili, paprika ja tomaattipohjaiset mausteet sopivat hyvin papujen kanssa ja antavat ruokiin potkua.
Puurot
Kuulostaako puuro tylsältä ruoalta, mikä ei sovi pääruoaksi? Kyllä sopii! Hyvin haudutettu puuro on ensinnäkin todella maukasta ja hyvää ja mikä parasta, ei maksa juuri mitään! Puuron kanssa voi tarjota tuoretta leipää, minkä päälle lisätä leikkelttä. Puuron sekaan voi laittaa halutessaan esimerkiksi voita, raejuustoa, marjoja tai mehukeittoa. Kokeile riisipuuroa ja puuroa, joka on haudutettu kokonaisista suurimoista.
Pataruoat ja keitot
Mikäli mahdollista, valmista ruokaa aina suuressa astiassa. Suuri annos tulee edullisemmaksi ja ylijäämää voi pakastaa tai ottaa evääksi. Keitot ja pataruoat ovat edullisia, kun hyödynnät kasviksia ja juureksia ja käytät vähemmän lihaa, kuin mitä käyttäisit esimerkiksi pihvin valmistamiseen. Keitto ja pataruoat eivät jätä sinua nälkäiseksi, vaan päinvastoin! Pataruoissa on vielä se hyvä puoli, että pilkkomiseen ei mene kauan aikaa, vaan ruoka valmistuu uunissa kuin itsekseen.
Omat eväät töihin
Työpaikkalounaat ovat huomattava kustannuserä, jota moni ei tule ajatelleeksi. Jos käytät työpaikkaruokalan palveluja, koitapa laskea kustannukset yhteen kuukausitasolla. Monella menee huomaamatta työpaikkaruokailuun monta tuhatta euroa vuodessa. Jos ajatus siitä, että luopuisi tästä monesti sosiaalisesta tapahtumasta kokonaan tuntuu epämukavalta, kokeile ottaa vaikka pari kertaa viikossa eväät töihin. Sekin säästää jo kummasti! Mikäli olet tehnyt kotona suuria annoksia esimerkiksi pataruokaa, on helppoa ottaa evääksi pieni annos valmista ruokaa.