Innokas ruuanlaiton harrastaja saattaa haaveilla oman ruokakirjan kirjoittamisesta. Hän on ehkäpä ehtinyt jo kirjoittaa blogia jonkin aikaa ja hänen reseptinsä ovat keränneet suurta suosiota. Tällöin oma ruokakirja on luonnollinen jatkumo omalle harrastukselle ja kiinnostukselle ruokaa kohtaan. Ruokakirjan kirjoittaminen on yleensä melko pitkä prosessi, minkä takia lainan ottaminen kirjoittamisprosessia varten voi olla tarpeen. Onneksi kilpailutetun lainan hakeminen on yllättävän helppoa netin kautta!
Mistä lainaa kirjan julkaisuun?
Voit hakea Lainaa kirjanjulkaisuun Rahalaitokselta. Kilpailutetun lainan hakeminen on nopeaa ja helppoa, sillä prosessi pyörähtää käyntiin täytettyäsi Rahalaitoksen netistä löytyvän lainahakemuksen, jonka täyttäminen on valmista muutamassa minuutissa! Voit täyttää hakemuksen melko matalalla kynnyksellä, sillä se ei sido sinua vielä ottamaan Rahalaitoksen tarjoamaa lainaa.
Kuinka ruokakirjan kirjoittaminen etenee?
Ruokakirjan kirjoittaminen on monivaiheinen prosessi. Kun lainansaanti on varmistettu, on sinun entistä helpompaa heittäytyä taloudellisesti kirjan kirjoittamisprosessiin. Olet ehkä jo harjoitellut reseptien kirjoittamista blogiin ja saanut sitä kautta resepteistäsi palautetta lukijoiltasi. Ellet vielä ole, voi olla hyvä idea aloittaa oman unelman tavoittelu ruoka-aiheisella blogilla. Toisaalta kannattaa myös muistaa, ettei sinun tarvitse osata kaikkea itse, vaan voit saamasi lainan turvin hankkia esimerkiksi valokuvaajan tai ammattikirjoittajan avuksesi.
Kustannussopimuksen saaminen voi olla kinkkinen juttu ja joskus oma ruokakirja kannattaakin julkaista omakustanteisesti e-kirjana. Tällöin kustannukset pysyvät aisoissa eikä sinun tarvitse saada yhtäkään kustantajaa vakuuttumaan siitä, että kirjasi kannattaa julkaista. Jos kuitenkin haluat saada kirjallesi kustannussopimuksen, voit kenties käyttää ruoka-aiheista blogiasi käyntikorttinasi. Kirjaidean esittelyä varten sinun kannattaa tehdä kirjan alustava sisällysluettelo sekä muutamia reseptejä valmiiksi. Samoin sinun kannattaa ottaa valmiiksi joitakin kuvia. Näiden materiaalien pohjalta voit tehdä lyhyen presentaation kustantajalle. Presentaatio on erityisen tärkeä, ellei sinulta löydy aiempaa näyttöä, kuten ruoka-aiheista blogia, aiemmista töistäsi.
Hyvä suunnitelma on kaiken A ja O lähtiessäsi kirjoittamaan ja toteuttamaan omaa ruoka-aiheista kirjaa! Suunnittele siis kaikki askeleesi huolella prosessin jokaisessa vaiheessa! Päätä ihan ensiksi aiotko tehdä kaiken ihan itse vai olisiko sinun järkevää palkata apua joidenkin osa-alueiden toteuttamiseen. Mieti myös kuka huolehtii kirjasi taittamisesta ja yritä etsiä loistava graafikko, joka vastaa kirjasi ulkoasusta. Päätä myös ajoissa, millaisen tunnelman toivot kirjasi välittävän lukijalle. Pelkät hyvät reseptit eivät siis riitä, vaan kirjassa tulee olla myös tunnelmaa!
Kun kaikki alkaa jo tuntua valmiilta, muista vielä viimeistellä kirja. Varmista, että sen kieli on hyvää ja reseptit toimivia. Ehkäpä vaikkapa joku kavereistasi voi testata kirjasi reseptejä ennen kirjan julkaisua.