Retkellä syömisen ei tarvitse olla tylsää. Yleisimmin ihmisille tulee retkiruoasta mieleen makkara, joka on paistettu nuotiolla, mikä ei toki ole huono valinta sekään. Retkeilyn perusasioista saa tietoa retkeily jolloin retkeily on turvallista ja mukavaa. Retkiruokailuun saa kuitenkin iloista vaihtelua näillä vinkeillä. Jos retkellä on mukana lapsia, eväiden syöminen on lasten mielestä yleensä se paras osuus, joten varsinainen retki voi ulottua vaikka vain kotipihalle. Näihin eväisiin tarvitset mukaan trangian eli retkikeittimen, avotulen ja sen tekoon tarvittavat välineet, sekä tikkuja, joiden vuolemiseen tarvitset puukkoa.
- Tikkupulla
Tikkupullaa varten tarvitset nuotion, paistamiseen soveltuvia keppejä sekä pullataikinaa. Vastoin oletuksia pullataikina säilyy kyllä aivan hyvin myös kylmässä, kun se on saanut ensin kohota kotona lämpimässä valmiiksi. Kierrä taikinaa kepin ympärille, paista varoen hieman kauempana tulesta ja nauti pullan jäähdyttyä hieman.
- Kuivatut ruoat
Retkeilykaupoista löytyy suuri valikoima kuivattuja retkimuonia, jotka ovat nykyään hyvin laadukkaita. Kuivatusta jauhelihasta voi esimerkiksi makaronin kanssa retkikeittimellä valmistaa maukkaan aterian, mutta monesti myös pelkkä kiehuva vesi riittää, joka lisätään aterian sekaan. Tämän kaltaiset retkiruoat ovat hyvin energiapitoisia ja ne syötyään jaksaa taas jatkaa matkaa.
- Pannukahvi
Mikään ei voita pannukahveja nuotiolla, vaikka pannu pitääkin tällöin kantaa reissussa mukanaan. Pannukahvi tuo oikean tunnelman roikkuessaan nuotion yläpuolella, kahvi antaa energiaa ja lämmittää, varsinkin jos ulkona on viileää.
- Vaahtokarkit
Retkiruoan klassikko on paahtaa vaahtokarkkeja nuotiolla. Vaahtokarkit eivät paina paljon mitään ja paistuvat ihanan rapeiksi ja sitkeiksi nuotiolla. Loistava herkutteluhetki esimerkiksi kahvin kera, myös aikuisille eikä vain lapsille.
- Luonnon antimet
Luonnosta voi saada retkiruokailuun kalaa, tuoreita marjoja, sieniä, yrttejä maustamiseen sekä voi jopa keittää teetä luonnosta löytyvistä antimista. On tärkeä kuitenkin varmistaa, että mikään keräämäsi yrtti tai marja, saatikka sieni ole myrkyllinen. Tiedä siis mitä keräät, ennen kuin valmistat ruokaa tuntemattomista aineksista. Kun tiedät mitä olet tekemässä, hyödyt luonnon antimista retkellä valtavasti.