Yleensä asia kuin asia helpottuu oikeanlaisilla välineillä. Keittiövälineitä koskee sama asia. Laadukkailla ja mahdollisimman hyvillä välineillä on helppo ja mukava laittaa ruokaa ja vahinkojakin sattuu vähemmän. Ruoasta tulee parempaa, kun käyttää laadukkaita välineitä, mutta mikä tärkeintä, se on ehdottomasti mukavampaa!
Mitä välineitä sitten pitää ehdottomasti olla kotikeittiössä? On hyvä aloittaa miettimällä sitä, minkälaista ruokaa laittaa eniten. Mikäli ei koskaan tee vohveleita, on vohvelirauta aivan turha kapistus, kuten wokkipannu sellaiselle ihmiselle, joka ei koskaan tee wokkia. Mieti siis minkälaista ruokaa teet eniten ja mitä kenties haluaisit oppia tulevaisuudessa.
Välineitä, mitkä joka keittiössä olisi hyvä olla ja mihin olisi hyvä panostaa, ovat kuitenkin aika lailla samat kaikille, mitä suositella.
Kunnollinen veitsi
Kunnollinen veitsi on sellainen kapine, jolla leikkaaminen, pilkkominen ja paloittelu käyvät niin helposti, että huomaat eron veitsiin, joita omistit aikaisemmin. Kokkiveitsestä on hyvä pitää erittäin hyvää huolta, sitä ei esimerkiksi kannata tiskata astianpesukoneessa tai säilyttää muiden keittiövälineiden lähellä, ettei se tylsy. Veitsi pitää myös teroittaa tarvittaessa säännöllisesti ja pitää huoli, ettei se pääse lasten käsiin. Kokkiveitsi on yleensä hyvin terävä, minkä takia ruoanlaitto sen kanssa onkin erityisen helppoa. Esimerkiksi tomaattien leikkaamisella voi hyvin testata veitsen terävyyden. Hyvä, terävä veitsi leikkaa tomaatin höyhenenkevyesti ja sillä on helppo tehdä kauniita paloja mistä tahansa kasviksesta. Veitsen teroittaminen on helppoa veitsenteroitus
Hyvä paistoastia
Laadukkaaseen paistoastiaan ruoka ei tartu kiinni, se kestää aikaa ja tekee hyvän paistopinnan kaikkeen paistettavaan, oli se sitten lihaan tai kasvista. Hyvä paistopinta tarkoittaa kaunista, tasaisesti ruskettunutta pintaa. Mikäli ei halua panostaa laatuun ja ostaa edullisen pannun, voi olla että sen joutuu uusimaan hyvinkin usein. Kestävä ja laadukas astia taas kestää kerrasta toiseen, eikä sen pinta kärsi suurestakaan käytöstä samalla tavalla kuin edullisen pannun pinta kärsii.
Atulat
Mitkä ovat atulat? Ne ovat metalliset tai muoviset pihdit, joilla ruoan kääntely kuumalla pannulla sujuu hyvin. Niillä voi myös siirrellä valmiita ruokia helposti pannulle. Atulat eli pihdit kannattaa hankkia metallisina, koska muoviset sulavat herkästi jäädessään vahingossa nojaamaan kuumaan pannuun, sekä niillä on vaikeampi ottaa otetta ruoasta. Laadukkaat atulat ovat hyvin hoidettuina ja oikein säilytettyinä lähes ikuiset, muoviset taas kuluvat herkemmin. Voit säilyttää atuloita pannun reunalla tai lieden lähistöllä, koska kun kerran opettelet käyttämään niitä, et voi olla enää ilman.
Muut keittiövälineet ovat harkinnanvaraisia, koska meillä jokaisella on omat mieltymyksemme keittiötavaroiden suhteen. Toinen pärjää yhdellä lastalla, kun taas toisella pitää olla erittäin paljon valikoimaa lastoissa.