Kananmuna on loistava vaihtoehto nopeisiin ruokiin ja se on lisäksi varsinaista terveysruokaa myös kasvissyöjille. Kananmunasta saat edullista, maukasta ja ruokaisaa pikaruokaa kiireessäkin. Kananmuna antaa ruokiin ja leivonnaisiin täyteläistä makua ja lisää ravintosisältöä.
Kananmunia on monta eri kokoa jaoteltuna yleensä kokoihin s, m ja l. Kokeilemalla löydät omat suosikkisi, mutta leivontaohjeissa tarkoitetaan usein keskikokoista munaa, eli kokoa m.
Toinen suosii luomua ja toiselle munan alkuperällä ei ole merkitystä. Kananmunia myydään termeillä vapaan kanan muna, luomumuna, virikemuna ja häkkikanalan muna. Moni hakee nykyään kananmunansa kaupan sijaan suoraan tuottajilta, jotka myyvät tuotteitaan yleensä paikallisesti esimerkiksi internetin eri palstoilla ilmoitettavissa toreilla tapahtuvissa jakotilaisuuksissa. Yksi vaihtoehto on käydä ostamassa munat suoraan tilalta, jolloin ne saa usein isoissa kolmenkymmenen munan kennoissa. Tilalta haettuna voi halutessaan valita sellaisen maatilan, joka vastaa omia arvoja tai on puhtaasti vaan hyvä hinta-laatusuhteeltaan.
Kananmunan alkuperän saa selville kananmunassa näkyvän leiman avulla. Aivan tavalliset kuluttajat, jotka ovat ostaneet munat kaupasta, sekä viranomaiset voivat jäljittää kananmunan sinne tilalla saakka, mistä muna on kotoisin. Jos munien kanssa tulisi esimerkiksi laadun kanssa jotakin ongelmia, ongelmia olisi helppo selvittää siksi, että tätä elintarviketta pystyy jäljittämään.
Pienistä kotikanaloista on tullut myös suosittuja, eikä ihme. Kanojen pitäminen on helppoa, koska ne eivät vaadi juuri hoitamista ja niitä on hauska katsella touhuissaan kuoputtamassa ja kaivamassa pihamaalla. Moni on tehnyt kanoille esimerkiksi vanhasta leikkimökistä pienen pesätilan, johon kanat käyvät munimassa. Kanat saattavat ulkoillessaan tosin myös munia pihamaalle, jolloin etenkin lapsista voi olla hauska etsiä kanojen munia. Ulkoilevien kotikanojen munien keltuaiset ovat yleensä aivan kirkkaan keltaisia, koska ne syövät pihamaalta ja luonnosta paljon erilaisia raaka-aineita verrattuna teolliseen kananruokaan.
Monet ihmiset ovat pelänneet kananmunan vaikuttavan kolestrolin kohoamiseen. Moni on välttänyt syömästä esimerkiksi useampaa kananmunaa päivässä. Viime vuosina tehtyjen yliopistojen tutkimuksien perusteella tämä asia on kumottu, eikä sille näytä olevan mitään vaaraa nauttia useampia munia päivittäin. Kenenkään ei tarvitse siis vältellä kananmunia, jos on lähtökohtaisesti ok kunnossa.
Tiesitkö että kananmuna on sisällöllisesti monipuolisin ruoka-aine verrattuna moneen muuhun. Kananmunan valkuainen sisältää veden lisäksi kivennäisiä ja proteiinia. Keltuaisessa taas on monia vitamiineja, rasvaa, sekä myöskin kivennäisaineita ja proteiinia kuten valkuaisessa.
Mitä hauskoja ja nopeita ruokia kananmunasta sitten voi tehdä? Monille tuttu munakas on tietysti nopein ja helpoin valmistaa ja siitä kiitollinen ruoka, että sen sekaan voi laittaa oikeastaan mitä tahansa jääkaapista voi löytyä. Leikkelettä, juustoa, tomaattia, vihanneksia, yrttejä, sipulia, lähes ihan tahansa, mausteita unohtamatta. Kesäkurpitsa, tomaatit ja sipuli antavat munakkaalle hauskaa kirpakkuutta ja makua. Halutessaan munakkaan pariksi voi paistaa myös muutaman pekonisiivun. Keitetty muna sopii evääksi, sekä lisukkeeksi erittäin hyvin. Kananmunia voi myös käyttää kohokkaissa, kakkupohjissa sekä leivonnaisten voitelemisessa hyvin hyväkseen. Kaiken kananmunasta kananmuna saat lukea tuottajien perustamilta sivuilta.
Munakkaan voi tehdä myös uunissa, jolloin sitä kutsutaan uunimunakkaaksi. Uunimunakkaaseen laitetaan yleensä vehnäjauhoja erotuksena pannulla paistettavaan munakkaaseen. Uunimunakasta voi syödä paloina tai sitten kääriä rullalle, jolloin siitä saa myös hauskaa tarjottavaa juhliin.