Suklaakakku on kahvipöydän aatelia, ja siitä on lukemattomia eri variaatioita. Suklaaseen voi yhdistää lähes mitä tahansa hedelmiä, ja lopputulos vie kielen mennessään. Kaikki pitävät suklaasta, ja siitä voi valmistaa lähes minkälaista tarjottavaa tahansa.
Alla olevissa ohjeissa kaakaojauheella tarkoitetaan perinteistä kaakaojauhetta, jota ei ole makeutettu. Pikakaakaojauheet sisältävät enimmäkseen sokeria ja maitojauhetta, eikä niitä voi käyttää leipomiseen. Leivontaan tarkoitettuja suklaita ovat taloussuklaa ja leivontasuklaa. Myös tumma suklaa soveltuu leipomiseen, mutta maitosuklaa ei ole hyvä vaihtoehto, vaan se kannattaa syödä sinällään.
Sokerikakkupohja
Suklaakakkupohjan voi tehdä yksinkertaisimmin niin, että perinteiseen sokerikakkupohjaan lisätään pari ruokalusikallista kaakaojauhetta. Perus sokerikakkupohja valmistetaan helpoimmin niin, että otetaankolme samankokoista kuppia tai lasia, riippuen siitä, kuinka ison kakkupohjan haluaa. Yksi kuppi täytetään jauhoilla, toinen sokerilla ja kolmas kananmunilla. Kakusta tulee kuohkea, jos kaikkien ainesosien annetaan seistä pöydällä jonkin aikaa niin, että ne ovat huoneenlämpöiset. Tämän jälkeen munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoon lisätään jauhot, joihin on sekoitettu teelusikallinen leivinjauhetta (ei pakollinen). Helpon suklaakakkupohjan valmistamiseksi jauhoihin on siis sekoitettu ruokalusikallinen tai pari kaakaojauhetta. Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Pohja paistetaan 175 – 200 asteessa kypsäksi ja annetaan jäähtyä. Tämän jälkeen sen voi leikata terävällä veitsellä vaakatasossa kolmeen osaan ja täyttää vaikkapa muusatulla banaanilla, johon on sekoitettu vatkattua kermaa tai rahkaa.
Samalla ohjeella voi valmistaa myös kääretortun, kun paistaa taikinan leivinpaperin päällä pellillä ja kumoaa sen kuumana toiselle leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Pohjan jäähdyttyä voi päällimmäisen paperin irroittaa, levittää täytteen levylle, ja alemman leivinpaperin avulla tehdä rullan.
Mehevämpi suklaakakkupohja
Mehevämpi kakkupohja sisältää reilusti rasvaa, joten se on maukkaampi ja luonnollisesti myös kaloripitoisempi. Valmistaminen aloitetaan sulattamalla mikrossa 200 g voita, johon sekoitetaan yksi iso levy taloussuklaata paloina ja jätetään sulamaan. Neljä munaa ja 2,5 dl sokeria vatkataan vaahdoksi. Sekoitetaan 3 dl vehnäjauhoja, 1, 5 dl kaakaojauhoa, 2 teelusikallista vaniljasokeria sekä 1 tl leivinjauhetta. Kun voi-suklaaseos on sekoitettu tasaiseksi, siihen lisätään purkki (150 g) creme fraichea, hapankermaa tai turkkilaista jugurttia. Tämän jälkeen suklaaseosta ja jauhoseosta sekoitetaan varovasti vuoronperään muna-sokerivaahdon sekaan. Taikina paistetaan 175 asteessa noin 35 minuuttia. Sen voi tarjota joko sinällään, tai halkaista ja täyttää vaikkapa kermavaahto-tuorejuustoseoksella, johon on lisätty raastettua suklaata.
Perinteinen mutakakku
Sulata 150 grammaa voita mikrossa ja lisää sekaan saman verran leivontasuklaata paloina. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut voin sekaan. Lisää kaksi ruokalusikallista kaakaojauhetta. Anna jäähtyä ja lisää sen jälkeen 1,5 dl sokeria ja kolme munaa reippasti vatkaten. Mittaa 3,5 dl vehnäjauhoja ja sekoita niihin 1 tl leivinjauhetta. Sekoita taikinaan nopeasti.
Kaada taikina pieneen irtopohjavuokaan.
Paista kakkua 200 asteessa n. 17 – 20 min. Mutakakun on tarkoitus olla reunoilta kypsä, mutta keskeltä pehmeä, ei kuitenkaan aivan raaka. Kakun kanssa voi tarjota vaniljajäätelöä ja hedelmiä tai marjoja. Kirpeät marjat taittavat mukavasti makeutta.
Koristelu
Suklaakakun koristelu on hauskaa ja siinä on vain mielikuvitus rajana. Voit päällystää koko kakun suklaalastuilla tai vaikkapa latoa kakun reunat seinäpaneeli-tyylisesti
kissankielikekseillä. Erilaisia tyllia on saatavilla runsaasti, ja niillä voit pursottaa kermavaahtoa ruusukkeiksi. Vatkatun kermavaahdon sekaan voi sekoittaa hiukan tuorejuustoa, jolloin siitä tulee kestävämpää. Leivonta ja koristelu on hauskaa askartelua, ja tekemällä oppii. Ja aina pitää muistaa, että maku ratkaisee, ei ulkonäkö!