Suomalainen ruoka ei välttämättä kuulu maailman arvostetuimpiin keittiöihin ja sitä tunteakseen on hyvä tuntea myös hieman Suomen historiaa. Vielä jokunen aika sitten Suomi oli pitkälti maatalousyhteiskunta, jolloin tehtiin paljon ruumiillista työtä. Ruumiillinen työ vaati raskaampaa ruokaa, kun taukoja oli harvoin ja piti saada paljon energiaa. Matkustelu oli entisaikaan harvinaista ja näin ollen vaikutteita suomalaiseen ruokakulttuuriin tuli pääosin Venäjältä, etenkin Itä-Suomessa. Suomi on laaja maa, joten myös paikalliset erot vaikuttivat ruokakulttuurimme syntyyn, metsästystä unohtamatta.
Ehkä klassisempia ruokia mitä Suomessa on, ovat erilaiset liharuoat, uunissa haudutettavat padat kuten karjalanpaisti. Taidolla pitkään haudutettuna se onkin aivan loistava ruoka, jota ei pidä väheksyä! Karjalanpaistia on edelleen tarjolla erilaisissa juhlissa, sekä myös arkisempana esimerkiksi seisovissa pöydissä ravintoloissa. Poronkäristys on edelleen yleinen ruoka Pohjois-Suomessa, joka on myöskin erittäin maistuva ruoka. Hintavuutensa takia poronkäristys on etelässä erityistä herkkua, jota tarjoillaan monissa hienoissa suomalaisissa ravintoloissa Helsingissä.
Itä-Suomen vaikutteet ruokatuotannossa näkyvät ehkä eniten erilaisissa piirakoissa, joita itärajan leipomoissa myydäänkin vaikka minkälaisia. Tunnetuin näistä lienee meille kaikille tuttu karjalanpiirakka. Karjalanpiirakoita myydään nykyään joka kaupassa etenkin paistopisteissä hyvin edullisesti, mutta mikään ei voita maultaan itsetehtyä piirakkaa. Pieniä itsetehtyjä karjalanpiirakoita myydään pienissä leipomoissa sekä tarjoillaan nykyään aamiaisella jopa hienoimmissa hotelleissa. Käsityön arvostus on nousemassa, joten sopii toivoa että käsin leivotut tuotteet saavat enemmän jalansijaa jatkossa ja elvyttävät pieniä leipomoita. Mikään ei toki estä opettamasta lapsia leipomaan piirakoita!
Suomalaisten suosimia eineksiä ovat olleet jo vuosikymmeniä makaronilaatikko, maksalaatikko, hernekeitto ja lihapullat. Lisää suomalaisesta ruokakulttuurista voit lukea täältä ruokakulttuuri josta saat tietoa kattavammin eri alueiden ja historian vaikutuksesta suomalaisen ruokakulttuurin syntyyn. Näitä ruokia maksalaatikkoa lukuun ottamatta myös valmistetaan paljon perheissä kotona. Suomalaista ruokakulttuuria on usein kritisoitu ja sanottu sen olevan mautonta, persoonatonta sekä väritöntä. Kasvisten syöminen on onneksi vuosi vuodelta lisääntynyt Suomessa. Entisaikaan oli tavallista, että kasvisten syöminen Tämä mielikuva on onneksi muuttumassa ja uudet ruokatrendit yhdistelevät ennakkoluulottomasti uutta ja vanhaa keittiöperinnettä.