Kotiruoka ja erityisesti lähellä tuotettu ja luomu ovat kovassa nousussa. Kotimaisuuden arvostus on kasvanut ja yhä useampi kaipaa ravintoloissakin hyvää suomalaista ruokaa. Kotiruoka on suosionsa vuoksi myös hyvä liikeidea ja sitä voi myydä myös ravintolatasolla, sillä moni on valmis maksamaan esimerkiksi lounaalla saadakseen laadukasta kotiruokaa.
Kotiruokaa tarjoava ravintola voi keskittyä monenlaisiin herkkuihin
Jos omistaa ravintolan, tai on perustamassa sellaista, kannattaa harkita kotiruoan tarjoamista myös osana ravintolan konseptia. Kotiruokaa voi usein tehdä melko edullisestikin, joten siinä on hyvät katteet ravintolalle. Ruokalistan uudistaminen tai ravintolan suunnittelu vaatii luonnollisesti lisää budjettia, mutta esimerkiksi yrityslaina on hyvä vaihtoehto silloin, kun budjettia on hieman venytettävä. Laina kannattaa luonnollisesti myös kilpailuttaa, jotta voi saada itselleen parhaan vaihtoehdon käyttöön.
Ravintolassa kotiruokaa voivat olla esimerkiksi erilaiset laatikot ja paistit. Näistä voi muokata omat versiot esimerkiksi lounaalle ja illalliselle. Usein lounasruoka on hieman konstailemattomampaa ja sellaista, jota voidaan tarjoilla helposti. Suomalainen ruoka tarjoaa mahdollisuuden myös moniin ihaniin herkkuihin, kuten erilaisiin piirakoihin. Mustikkapiirakka on loistava suomalainen jälkiruoka, johon voi lisätä esimerkiksi valkosuklaata tai jäätelöä tuomaan pehmeyttä ja lisämakua.
Myös monet muut suomalaiset kotiruoassa hyödynnettävät raaka-aineet soveltuvat hyvin esimerkiksi leivonnaisiin, kuten puolukat ja karpalot, joista tulee sopivan hapan maku tasapainottamaan liiallista makeutta. Kotiruoassa voi toki käyttää myös muita kuin suomalaisia raaka-aineita, ja kaikkien suosikki eli suklaa taipuu erinomaisesti sekä erinäisiin leivoksiin että piiraisiin ja kakkuihin. Näitä voi tarjoilla helposti myös kahvin kanssa.